ماه رمضان، ماه میهمانی خدا، فرصتی برای خودسازی و معنویت است. در این ماه، سفرههای افطاری و سحری رنگ و بوی دیگری دارند و خانوادهها با دقت و سلیقه بیشتری غذاهای مقوی و خوشمزه را برای این وعدهها تدارک میبینند.
در این مقاله، به سراغ سفرههای افطار و سحری در قدیم میرویم و نگاهی به غذاهایی میاندازیم که تهرانیهای قدیم در این ماه مبارک میل میکردند.
غذاهای سحری:
آبگوشت آجیل: این غذای مقوی و پرانرژی از گوشت گوسفند، نخود، فندق، پسته، بادام، گردو، مویز، لواشک، زعفران، پیاز و نمک تهیه میشد.
آبگوشت به و سركه: گوشت و لوبیا قرمز با چاشنی به و سركه، طعمی دلچسب و متفاوت به سحرهای رمضان میداد.
آبگوشت كلم قمری: این آبگوشت با گوشت پرچرب، نخود، کمی برنج، کمی گندم و کلم قمری تهیه میشد.
طاس كباب: پیاز، گوشت، دنبه، به، گوجه برغانی، آلو، سیب زمینی، زعفران، فلفل و زردچوبه مواد اولیه این غذای خوشمزه بودند.
كباب دیگی: گوشت راسته یا فیله یا ران در ماست یا آب لیمو و پیاز خوابانده و با چوب درخت انجیر در دیگ پخته میشد.
كوفته شامی: گوشت ران خام، آرد نخودچی، تخم مرغ، زعفران، فلفل و زردچوبه مواد اولیه این غذای محبوب بودند.
كوفته دست به گردن: این کوفته شبیه کوفته شامی بود، با این تفاوت که نصف نخودچی را خرده برنج میزدند.
شش انداز: پیاز داغ، تخم مرغ، سركه و قند غلیظ مواد اولیه این غذای ساده و خوشمزه بودند.
كباب تنوری: بره نیمچه، فیله یا راسته در تنور سنگکی پخته میشد.
چنگال: نان ترید شده در روغن داغ، آب و شكر یا آب و شیره
غذاهای افطاری:
قیمه آلو: این خورش با گوشت، لوبیا، آلو، زعفران، فلفل و زردچوبه تهیه میشد.
انواع كوكو: كوكو سبزی، بادمجان، گوشت، لوبیا سبز و سیب زمینی از جمله غذاهای محبوب در سفرههای افطار بودند.
دمی یا دمپخت: دمیباقلا، دمیبلغور، یتیمچه بادمجان، قلیه كدو، خاگینه، نیمروی خرما، كال جوش و اشكنه در انواع مختلف از جمله غذاهای مقرون به صرفه و پرطرفدار بودند.
نوستالژی و طعم خاطرات:
غذاهای سنتی ماه رمضان، نهتنها طعم و مزه دلچسبی دارند، بلکه حامل خاطرات و نوستالژیهای بسیاری برای افراد هستند.
سفرههای افطار و سحری در قدیم، با سادگی و صمیمیت، فضایی معنوی و دلنشین را برای خانوادهها رقم میزدند.
امروزه با وجود تنوع غذایی، هنوز هم بسیاری از افراد تمایل دارند در ماه رمضان، غذاهای سنتی و نوستالژیک را در سفرههای افطار و سحری خود داشته باشند.
نکاتی برای خوانندگان:
در این مقاله، به تعدادی از غذاهای سنتی ماه رمضان در قدیم اشاره شد.
این غذاها نهتنها مقوی و خوشمزه هستند، بلکه حامل خاطرات و نوستالژیهای بسیاری برای افراد هستند.
با وجود تنوع غذایی، هنوز هم بسیاری از افراد تمایل دارند در ماه رمضان، غذاهای سنتی را در سفرههای خود داشته باشند.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید و جذاب بوده باشد.